CIUPERCI UMPLUTE
Un vas Zepter, aduce mult confort, economii și siguranța preparării corecte a hranei cea de toate zilele. Faptul că prepararea mâncărurilor, în vasele Zepter, păstrează fibrele, vitaminele, mineralele, proteinele în proporție foarte mare, (gust, miros, culoare, formă, aproape de natural!) mi-a stârnit curiozitatea șă încerc preparate ce le pregătesc în oală, tigaia obișnuită sau la cuptor! Așa că am început cum se cuvine cu un aperitiv ;)
INGREDIENTE
ciuperci champignon 10 bucăți,
șuncă de praga,
brânză Islos,
mărar verde,
roșie 1 bucată,
ulei de măsline,
sare iodată.
MOD DE PREPARARE:
După cum știm, ciupercile sunt o sursă importantă de nutrienți necesari pe timpul postului și nu numai. Ciupercile conțin foarte multe vitamine ( B1, B2, B5, B9, B12, D), calciu, fier, zing, magneziu, potasiu, fosfor, selenium, protein și fibre ;) Pe lângă faptul că sunt gustoase, asigură un aport redus de calorii, sunt un excelent aliment pentru diabetic și un bun aliment în curele de slăbire.
Câteva beneficii ale ciupercilor:
-leac împotrivă cancerului
- previn oboseală și anxietatea
- întăresc sistemul imunitar
- protejează vezică ( datorită seleniului conținut )
- combate radicalii liberi
- stimulează metabolismul.
Vasul Zepter, din dotare, se pune gol la foc mediu spre mare, acoperit cu capac lăsându-se să se încălzească până când acul indicator de la termocontrol intră în zona verde (cca. 3- 4 minute ).
Între timp ciupercile se spăla, se curată de pielița cu care sunt acoperite (unele persoane nu le curăță!), se pun câteva picături de ulei, se sărează ușor, apoi se pun cubulețe de șuncă de Praga, o bucățică de telemea de Islos, de la Milkana, puțin mărar și un cubuleț de roșie.
După ce s-a încins vasul, se pun ciupercuțele cât să încapă la baza vasului, se acoperă imediat cu capacul, imediat vor ieși aburi din vas. Atenție trebuie să fiți rapizi;) La frigere trebuie să iasă aburi doar 1-2 minute, apoi se oprește focul. Se lasă deoparte cca. 10 minute cu acoperite cu capacul. Acesta e secretul vaselelor Zepter! Totul se prepară rapid, sănătos, fără consum mare de energie;)
Se păstrează forma ciupercilor, deoarece nu se distrug fibrele, vor fi crocante și sănătoase!
PENE, CURCAN, PRAZ ȘI CIUPERCI
După atâtea preparate grele savurate la masa de Crăciun, am adus o rețetă simplă, sănătoasă și gustoasă, mai ales că am gătit-o în vasul Zepter;) un vas minunat care păstrează textura ingredientelor și economisește energie;)
INGREDIENTE:
Praz partea albă 1 bucată,
ceapă verde 2-3 bucăți,
ceapă galbenă ½ bucată,
ardei kapia ½ bucată,
apio ½ tijă,
ulei de măsline 2 linguri,
file de curcan cca. 400 g,
codițe de ciuperci cca. 300 g,
sare iodată,
piper proaspăt măcinat,
boia dulce de ardei.
MOD DE PREPARARE:
Pentru că în vasul Zepter se păstrează aromele, implicit textura lor, se adaugă de la început, legumele curățate și mărunțite, se asezonează de ulei, sare, piper, boia și se acoperă. Între timp se curăță codițele de ciuperci, carnea de curcan se mărunțește, atât cât să fie o îmbucătură, apoi se adaugă peste legume, se amestecă ușor, cât să se înglobeze ingredientele, apoi se pune capacul și se lasă la gătit, acoperit, până ce acul indicator de pe capac, ajunge în mijlocul zonei verzi.
În acest moment oprește focul, se lasă acoperit, cca. 15 de minute până ce acul indicator ajunge în zona crem.
Vă asigur că e foarte savuroasă mâncărica, iar fiecare ingredient și-a păstrat propia aromă;) Spor și poftă bună! P.S. Alături am fiert paste pene;) Iar ca topping, am ras brânză Gouda maturată ;) Bun a fost ;)
CIUPERCI UMPLUTE
Un vas Zepter, aduce mult confort, economii și siguranța preparării corecte a hranei cea de toate zilele. Faptul că prepararea mâncărurilor, în vasele Zepter, păstrează fibrele, vitaminele, mineralele, proteinele în proporție foarte mare, (gust, miros, culoare, formă, aproape de natural!) mi-a stârnit curiozitatea șă încerc preparate ce le pregătesc în oală, tigaia obișnuită sau la cuptor! Așa că am început cum se cuvine cu un aperitiv ;)
INGREDIENTE
ciuperci champignon 10 bucăți,
șuncă de praga,
brânză Islos,
mărar verde,
roșie 1 bucată,
ulei de măsline,
sare iodată.
MOD DE PREPARARE:
După cum știm, ciupercile sunt o sursă importantă de nutrienți necesari pe timpul postului și nu numai. Ciupercile conțin foarte multe vitamine ( B1, B2, B5, B9, B12, D), calciu, fier, zing, magneziu, potasiu, fosfor, selenium, protein și fibre ;) Pe lângă faptul că sunt gustoase, asigură un aport redus de calorii, sunt un excelent aliment pentru diabetic și un bun aliment în curele de slăbire.
Câteva beneficii ale ciupercilor:
-leac împotrivă cancerului
- previn oboseală și anxietatea
- întăresc sistemul imunitar
- protejează vezică ( datorită seleniului conținut )
- combate radicalii liberi
- stimulează metabolismul.
Vasul Zepter, din dotare, se pune gol la foc mediu spre mare, acoperit cu capac lăsându-se să se încălzească până când acul indicator de la termocontrol intră în zona verde (cca. 3- 4 minute ).
Între timp ciupercile se spăla, se curată de pielița cu care sunt acoperite (unele persoane nu le curăță!), se pun câteva picături de ulei, se sărează ușor, apoi se pun cubulețe de șuncă de Praga, o bucățică de telemea de Islos, de la Milkana, puțin mărar și un cubuleț de roșie.
După ce s-a încins vasul, se pun ciupercuțele cât să încapă la baza vasului, se acoperă imediat cu capacul, imediat vor ieși aburi din vas. Atenție trebuie să fiți rapizi;) La frigere trebuie să iasă aburi doar 1-2 minute, apoi se oprește focul. Se lasă deoparte cca. 10 minute cu acoperite cu capacul. Acesta e secretul vaselelor Zepter! Totul se prepară rapid, sănătos, fără consum mare de energie;)
Se păstrează forma ciupercilor, deoarece nu se distrug fibrele, vor fi crocante și sănătoase!
PENE, CURCAN, PRAZ ȘI CIUPERCI
Un vas Zepter, aduce mult confort, economii și siguranța preparării corecte a hranei cea de toate zilele. Faptul că prepararea mâncărurilor, în vasele Zepter, păstrează fibrele, vitaminele, mineralele, proteinele în proporție foarte mare, (gust, miros, culoare, formă, aproape de natural!) mi-a stârnit curiozitatea șă încerc preparate ce le pregătesc în oală, tigaia obișnuită sau la cuptor! Așa că am început cum se cuvine cu un aperitiv ;)
Varză de Bruxelles 300 g,
Brocoli 2-3 buchețele,
Conopidă 2-3 buchețele,
Ouă 2 bucăți,
Smântână 3-4 linguri,
Amidon din porumb 2 linguri,
Făină albă de grâu 2 linguri,
Sare iodată,
Piper proaspăt măcinat,
Nucșoară rasă,
Cașcaval ras 100 g,
Mix de semințe ( susan și in).
MOD DE PREPARARE:
Legumele se gătesc ușor la abur, atât cât să rămână crocante sau în cazul meu m-am ajutat de minunatul vas Zepter, conform rețetei : http://www.bucataras.ro/retete/legume-la-zepter-58519.html , legumele se curăță, se spală, se mărunțesc, apoi se așează artistic în minunatul vas Zepter, se acoperă și se lasă la foc mic până ce termocontrolul ajunge în zona verde. cca. 15 minute. În acest moment se oprește focul și se lasă la gătit, fără foc, ca. 30 de minute, până ce indicatorul de pe termocontrol, ajunge în zona maronie.
Între timp se amestceă ingredientele pentru gratin: se amestecă smântâna cu amidonul și făina, până ce se omogenizează, apoi se adaugă ouăle, amestecându-se ușor. Se asezonează de sare, piper, nucșoară și cașcaval ras, amestecându-se ușor până ce se înglobează toate ingredientele și se obține un sos omogen.
Legumele fierte, se așează într-un vas termorezistent, se acoperă cu sosul de mai sus, se presară semințe și se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 20 de minute la 200 grade.
Se servește fierbinte ca atare sau alături de preparate din carne. Spor și poftă bună!
Salata de vinete
·
vinete 3 bucăți normale,
·
ceapă galbenă 1 bucată mică,
·
sare
iodată,
·
ou 1 gălbenuș,
·
ulei de floarea soarelui,
·
vas Zepter de 2,7 l.
Mod de preparare
Vinetele sunt legume ce fac parte din familia solanaceelor.
Din această familie mai fac parte și roșiile, ardeii, cartofii, tutunul și alte
plante foarte toxice (ex: mătrăgună).
Vânata conține multă
apa, cam 95%, iar la gătit își va lasă foarte mult suc în vas.
Vinețele pot fi
congelate, dar își schimbă din gust și textura.
Se vor alege vinețele
ajunse la maturitate, întrucât vinețele tinere au potențial toxic mai mare
conțin mai multă solanină. Așadar, nu alegeți vinete foarte țări.
Pentru a se reduce
toxicitatea, este bine să se curețe de coajă și să fie lăsate la înmuiat câteva
ore în apa sărată. Nu consumați vinete crude.
Beneficii pentru
sănătate legate de consumul de vinete
Conțin nasunina, un
antioxidant ce aduce beneficii creierului, prin protejarea membranei celulare a
lipidelor. Nasunina este un chelator al fierului și de aceea se recomanda mai
ales femeilor la menopauză.
Vinețele conțin acid
clorogenic, cu proprietăți anti mutagenice, antivirale și conferă ajutor în
scăderea colesterolului LDL.
Probleme, riscuri,
alergii legate de consumul de vinete
Conțin o cantitate mică
de nicotină.
Ca și alte legume din
aceeași familie, sunt puternic inflamatoare, înrăutățind simptomele artritei,
reumatismului, și ale altor boli inflamatorii, din cauza contintului de
solanină.
Evitați să dați des
copiilor vinete și alte plante ce conțin solanină.
Datorită construcției
vasului ZEPTER, sunt mai multe posibilități de a prepara alimentele:
- Prepararea cu apa,
- Prepararea fără apa a
alimentelor hidratate,
- Prăjire ( cu adaos de
grăsimi),
- Frigere (fără adaos
de grăsimi) ,
- Coacere în vas.
Astfel se pot coace
vinete în vasele Zepter, eliminându-se folosirea cuptorului, flacăra aragazului
sau coacerea pe grătar în aer liber.
Într-un vas Zepter mai
întins, eu am folosit vasul din dotare de 2,7 l. diametrul de 24 cm., se pune 1
vânătă tăiată pe lung, așezată cu coaja pe baza vasului. Acesta se pune la o
copt, la flacără medie, după cca. 10 min., termocontroulul de pe capac ajuneg
în zona verde, și se va simți miros de vânată coaptă, apoi se oprește focul și
mai așteaptă cca. 10 min. Se ridică capacul, se scot vinetele pe un support de
lemn, apoi se scoate cu o lingură de lemn, miezul vinetei din coajă. Se
continuă cu restul vinetelor, în același mod. Atenție nu e nevoie să se
răcească vasul, pentru a începe o nouă coacere ( Multumesc Simona ptr sfat;))
Vasul ZEPTER, prin
construcția lui unică și patentată, oferă beneficii multiple dacă este folosit
așa cum trebuie.
Fapul că se oprește
focul când acul indicator de pe termocontrol, ajunge în zona verde, atunci baza
vasului funcționează că o plită, deci economie de 60% energie.
Pe de altă parte nu va
fi afumată bucătăria, ci doar o aromă de vinete coapte și nici un strop de
căldură în bucătărie, ceea ce înseamnă confort.
Vinetele coapte, scurse
de zeama și tocate se amestecă energic cu ceapa tocată mărunt, 1 gălbenuș de
ou, ulei de floarea soarelui și sare
iodată, după gustul fiecăruia. Salata de vinete servește pe tartine, alături de
pătlăgele roșii. Poftă bună!
Prepelițe pe pat de orez și legume
Prepelițe pe pat de orez și legume
Ingrediente
·
prepelițe 2 bucăți,
·
orez 100 g,
·
apă 1/2 cană,
·
mix de legume congelate ( morcovi, brocoli, cartofi,
fasole verde, mazăre, ardei, brocoli) cca. 400 g,
·
sare
iodată,
·
piper proaspăt măcinat,
·
condiment de pui tandori ( un pic
picant!).
Mod de preparare
Carnea de prepeliță
este una dintre cele mai fine și apreciate în gastronomie, conținutul scăzut în
grăsimi și colesterol caracteristic făcând din această o alternativă dietetică
și curativa pentru cei suferinzi (obezitate, colesterol mărit, diabet, regim
alimentar de curățare). Gătită în vasul Zepter carnea de prepeliță își
păstrează toate valorile nutritive, deoarce acestea nu se distrug prin fierbere
sau prăjire. Să trecem la treabă! În vasul Zepter din dotare, cel de 2700 ml se
pune legumele congelate, se adaugă orezul, se amestecă pentru a se îngloba în legume, se asezonează de sare,
piper si condimente tandori, se adaugă apa, apoi se
așează prepelițele pe amestecul de mai sus. Atenție, vasul e rece, nu e nevoie
de preîncălzire! Se acoperă vasul și se pune la foc mediu spre mare, cca. 10
minute până ce acul indicator de pe indicatorul de termocontrol a ajuns la
ultima zonă verde. Se oprește focul, se dă vasul deoparte și se lasă, acoperit
cca. 45 de minute. Super simplu, super savuros, acest preparat 3 în 1! ;)
Poftă bună!
Tartă de legume
Tartă de legume
Ingrediente
·
ceapă galbenă 2 bucăți,
·
morcov 1 bucată,
·
ardei verde 1 bucată,
·
vânătă 1 bucată,
·
sare
iodată,
·
piper proaspăt măcinat,
·
ulei de măsline extravirgin 1 lingură,
·
griș 3 linguri,
·
făină 2 linguri,
·
boia de ardei dulce,
·
mărar verde 1/2 legătură,
·
ciuperci murate pentru ornat
Mod de preparare
Legumele şi
zarzavaturile, alături de fructe, reprezintă una din principalele surse de
vitamine şi minerale şi contribuie la aportul zilnic de carbohidrati şi fibre
alimentare. Legumele sunt sărace în grăsimi şi lipsite de colesterol şi au un
conţinut crescut de apă. Din acest motiv Vasele Zepter sunt ideale!
Legumele se curăță de
coajă și se spală sub jet puternic de apă rece. Unul dintre dovlecei, se taie
rondele și se prăjesc rapid în vasul Zepter cu 1 lingură de ulei. Apoi se scot
și se lasă la odihnă.
Între timp legumele (
ceapa, ardeiul, dovlecelul și morcovul) se taie bucăți mari, se pun în vasul
rece, se acoperă și se lasă la foc mediu, cca. 5 minute până ce se indicatorul
de pe capac ajunge aproape de zone verde. Între timp vânăta se decojește, se
taie bucăți mari se sărează, se lasă la odihnă cca. 10 minute, apoi se stoarec
bine de zeama obținută, se trece sub jet de apă rece și se adaugă legumelor din
vas, lăsându-se la fiert cca. 5 minute, apoi se oprește focul și se lasă cca. 10
minute deoparte.
Legumele fierte se
strecoară de zeama obținută, se dau prin blender, apoi se amestecă cu griș și
făină, se asezonează de sare, boia dulce de ardei, piper proaspăt măcinat și mărarul tocat mărunt. Se
omogenizează, apoi compoziția rezultată se toarnă, în vasul Zepter, rece,
tapetat cu foaie de pergament și feliile de dovlecel rumenite. Se pune vasul la gătit, la
foc mediu, până ce indicatorul Termocontrolului ajunge în zona verde, cca. 10
minute. Se ridică capacul de cca. 3 ori, se șterge condensul obținut, iar după
ce expiră timpul de coacere, nu se mai ridică capacul, cca. 20 de minute, până
ce acul termocontrolului ajunge în zona crem.
Apoi se răstoarnă tarta
și se servește caldă sau rece acompaniată de ciuperci marinate sau salată de
sezon.
Poftă bună!
Chiftele prăjite în vasul Zepter
Chiftele prăjite în vasul Zepter
Ingrediente
·
Carne tocată mixtă (porc, vită) cca.
1000g,
·
Dovlecel 1 bucată medie
·
Ceapă galbenă 1 bucată,
·
Usturoi 3-4 căței,
·
Ouă 2 bucăți,
·
Sare
iodată 10 g,
·
Boia de ardei dulce 1 g,
·
Piper proaspăt măcinat 2 g,
·
Pesmet auriu 3-4 linguri,
·
Făină albă de grâu 3-4 linguri,
·
Ulei de floarea soarelui 2 linguri.
·
Vas Zepter de 2,7 l / 24cm
Mod de preparare
Dovelecelul, cartoful,
ceapa și usturoiul se curăță de coajă, apoi se dau pe răzătoarea fină.
Pe lângă faptul că sunt
o sursă bună de potasiu și mangan, dovleceii conțin din plin vitamine din
complexul B (B1 și B6), cât și vitaminele A, C și K. Consumul regulat de dovlecei are o serie de beneficii asupra
organismului. Iată câteva dintre acestea!
Stimulează
digestia
Dovleceii au rolul de a
stimula digestia, întrucât sunt bogați în fibre de calitate. De asemenea, ei
sunt ușor de digerat și nu pun în pericol silueta: 100 de grame de dovlecei
conțin doar 21 de calorii.
De aceea, dovleceii
sunt un aliment recomandat persoanelor care suferă de tulburări alimentare și
alte afecțiuni digestive, precum ulcer sau gastrită.
Îmbunătățesc
memoria
Conținutul ridicat de
antioxidanți și carotenoizi fac din dovlecei un adevărat remediu natural.
Pe lângă faptul că ajută
la reconstrucția celulelor nervoase, dovleceii îmbunătățesc memoria, previn
îmbătrânirea prematură, reduc procesele infecțioase și protejează vederea.
Sucul
de dovlecei, recomandat în reumatism
Persoanele care suferă
de reumatism sau poliartridă reumatoidă pot consuma suc de dovlecei, deoarece
acesta stopează procesele degenerative, reduce inflamațiile și contribuie la
recuperarea mobilității arteriale.
De asemenea, sucul de
dovlecei este recomandat și persoanele care au lipsă de calciu.
Magneziul din compoziția
dovleceilor contribuie la o mai bună asimilare a calciului, motiv pentru care
este indicat să se consume suc de dovlecei în combinație cu alimente care
conțin calciu.
Hipocalcemia (lipsa de
calciu) este adesea asociată cu o deficiență a magneziului din organism.
Nu în ultimul rând,
sucul de dovlecei este un remediu natural care combate în mod eficient
constipația.
Pentru tratarea acestei
afecțiuni se recomandă consumul unui pahar de suc de dovlecei, în fiecare
dimineață, pe stomacul gol.
Cartoful, un excelent
aliment medicament
Cartoful, cal mai
consumat aliment din lume, este o leguma completa, hranitoare si foarte
sanatoasa, care contine 75% apa, 22%, hidrati de carbon, 2% proteine, 0,15%
lipide si 1% saruri minerale.
Are in compozitia sa potasiu, un mineral care ne lipseste multora, este bogat in vitamine din complexul B, are cantitati semnificative de vitamina C si pretioasa vitamina K, antihemoragica si esentiala in procesul de formare de globule rosii.
Are in compozitia sa potasiu, un mineral care ne lipseste multora, este bogat in vitamine din complexul B, are cantitati semnificative de vitamina C si pretioasa vitamina K, antihemoragica si esentiala in procesul de formare de globule rosii.
In functie de solul in
care creste, cartoful contine, in proportii variabile, magneziu, fosfor, fier,
mangan, cupru, sulf, fiind foarte bine tolerat de stomac si putand fi consumat
atat de diabetici, cat si de obezi.
Cartoful stimuleaza si
sustine functiile intestinale, are efect anti-ulceros, prin bogatia de potasiu
mentine tensiunea la valori normale, sustine activitatea celulei nervoase si
combate efectele stresului prin nivelul foarte ridicat de vitamine din grupul B
si prin capacitatea de a stimula secretia de serotonina.
Daca e sa luam in
calcul numai compozitia variata a cartofului, exista destule motive pentru care
aceasta leguma sa ne devina prieten de zi cu zi si sa nu-i mai aducem acuze
nefondate.
S-a spus adesea cum ca aceasta leguma, destul de ieftina si la indemana tuturor, ingrasa. Ca orice aliment consumat in exces, fara discernamant si fara a lua in calcul consecintele, sigur ca si cartoful ingrasa si poate face si rau.
S-a spus adesea cum ca aceasta leguma, destul de ieftina si la indemana tuturor, ingrasa. Ca orice aliment consumat in exces, fara discernamant si fara a lua in calcul consecintele, sigur ca si cartoful ingrasa si poate face si rau.
Sursa informatiilor: http://sanatate.bzi.ro/de-ce-este-bine-sa-mananci-dovlecei-vezi-7-beneficii-ale-acestei-legume-3483
Într-un bol se amestecă
carnea tocată mixtă, cu cele 2 ouă, dovlecelul, cartoful, ceapa, usturoiul,
(rase mărunt), cele 3-4 linguri de pesmet, făina, sarea, boiaua de ardei dulce
și piper proaspăt măcinat. Se amestecă bine până ce
se omogenizează toate ingredientele.
Se pune vasul Zepter de
2,7 l, la foc mediu și când acul indicator de la termocontrol ajunge în la
începutul zonei verzi, se pun 2 linguri de ulei.
Chiftelele se formează
cât de mari se doresc, apoi se pune un rând de chifteluțe, se întorc imediat,
apoi se pune capacul pe vas și se da flacără mică încât să nu iasă abur, apoi
după 2-3 min. se întorc și după încă 2-3 minute, se scot chifteluțele. ATENȚIE:
când se ridică capacul nu se înclină, că să nu curgă stropii de apă ce s-au
format pe el. Se șterge capacul cu un șervețel de fiecare data când se ridică
Se continuă procesul până ce se termină toate chiftelele.
Sincer, am fost uimită,
că doar cu 2 linguri de ulei se pot prăji chiftele din cca. 1250 g, de
compoziție!
Spor la treabă și poftă
bună!
Ingrediente
·
conopidă 1 bucată,
·
sare
iodată,
·
condimente,
·
maioneză 3-4 linguri,
·
mărar proaspăt cca. 2 linguri,
·
piper proaspăt măcinat,
·
usturoi 3-4 căței.
Mod de preparare
Conopida sau "varză de Cipru", cum a fost denumită
la început provine, după cum ne sugerează și porecla, din Ciprul antic și
există încă de acum 2.500 de ani.
Ea conține enzime,
proteine și vitamine, toate bune pentru a fi folosită în favoarea unui organism
sănătos.
Conopida poate fi
folosită gătită sau murată. Dacă nu s-a folosit toată conopidă la gătit este
indicat să se păstreze la rece împachetată în folie, însă nu pentru mult timp.
Persoanelor care au
probleme cu glandă tiroidă (hipertiroida) le este recomandat consumul moderat
de conopidă, deoarece predispune la apariția gusei endemice.
Conopida are 21 de
calorii, vitaminele C, A, B1, B6, B2, fosfor, zinc, calciu, magneziu, fier,
mangan, caroten, cupru, nu are colesterol, nu conține amidon și poate fi
consumată în curele de slăbire.
Printre proprietățile
importante ale conopidei se număra prevenirea bolilor de inimă, a atacului
cerebral, detoxifierea organismului, bun anticangerigen, antireumatic,
energizant natural, analgezic antianemic, oftalmologic, scade nivelul
colesterolului și sprijină sistemul imunitar. Datorită conținutului de fosfor,
conopida are un efect benefic asupra dentiției.
Astfel vasul Zepter,
asigură valorile nutritive ale conopidei intacte. Să trecem la treabă;)
Conopida se spală sub
jet de apă rece, apoi se rupe buchețele protrivite.
Se acoperă, se lasă
cca. 10 minute la foc tare, până ce indicatorul termocontrol ajunge în zona
verde, în cazul meu la ultimul nivel;)
apoi se oprește focul
și se lasă cca. 25 de minute.
Între timp se prepară
maioneza, dintr-un ou, 1 lingură de muștar și cca. 500 ml ulei de floarea
soarelui. După ce s-a obținut consistența dorită se adaugă zeama de la o
lămâie, mărarul tocat mărunt și usturoiul presat. Maioneza se amestecă cu
conopida presată, ușor până ce se combină gusturile. Se servește rece în roșii
sau ardei!
Poftă bună!
Ciuperci umplute, coapte în vas Zepter
Ingrediente
·
ciuperci champignon 10 bucăți,
·
șuncă de praga,
·
brânză Islos,
·
mărar verde,
·
roșie 1 bucată,
·
ulei de măsline,
·
sare
iodată.
Mod de preparare reteta
După cum știm,
ciupercile sunt o sursă importantă de nutrienți necesari pe timpul postului și
nu numai. Ciupercile conțin foarte multe vitamine ( B1, B2, B5, B9, B12, D),
calciu, fier, zing, magneziu, potasiu, fosfor, selenium, protein și fibre ;) Pe
lângă faptul că sunt gustoase, asigură un aport redus de calorii, sunt un
excelent aliment pentru diabetic și un bun aliment în curele de slăbire.
Câteva beneficii ale
ciupercilor:
-leac împotrivă
cancerului
- previn oboseală și
anxietatea
- întăresc sistemul
imunitar
- protejează vezică (
datorită seleniului conținut )
- combate radicalii
liberi
- stimulează
metabolismul.
Vasul Zepter, din
dotare, se pune gol la foc mediu spre mare, acoperit cu capac lăsându-se să se
încălzească până când acul indicator de la termocontrol intră în zona verde
(cca. 3- 4 minute ). Între timp ciupercile se spăla, se curată de pielița cu
care sunt acoperite ( unele persoane nu le curăță), se pun câteva picături de
ulei, se sărează ușor, apoi se pun cubulețe de șuncă de Praga, o bucățică de
telemea de Islos, de la Milkana, puțin mărar și un cubuleț de roșie. După ce
s-a încins vasul, se pun ciupercuțele cât să încapă la baza vasului, se acoperă
imediat cu capacul, imediat vor ișei aburi din vas. Atenție trebuie să fiți
rapizi;) La frigere trebuie să iasă aburi doar 1-2 minute, apoi se oprește
focul. Se lasă deoparte cca. 10 minute cu acoperite cu capacul. Acesta e
secretul vaselelor Zepeter! Totul se prepară rapid, sănătos, fără consum mare
de energie;)
Se păstrează forma
ciupercilor, deoarece nu se distrug fibrele, vor fi crocante și sănătoase!
Ghiveci de legume la Zepter
Ingrediente
·
ardei verde 1 bucată,
·
morcov 1 bucată,
·
dovlecel 1 bucată,
·
vânătă 1 bucată,
·
roșie 1 bucată,
·
mărar proaspăt cca 1/2 legătură,
·
ciuperci champignon cca. 300 g,
·
ulei de măsline 2-3 linguri,
·
sare
iodată,
·
piper proaspăt măcinat.
Mod de preparare
Legumele se curăță, se
spală și se toacă mărunt. Vânăta se spală, se taie felii, se asezonează de sare
și se lasă la odihnă cca. 15 minute. Ceapa, morcovul și ardeiul tocat mărunt se
pun la călit în vasul Zepter din dotare, cu puțin ulei de măsline, cca. 3-4
minute cu capacul pus. Vasul se dă deoparte, apoi se ridică capacul, se adaugă
dovlecelul curățat și feliat, ciupercile mărunțite, rondelele de vinete, stoarse de sucul amărui, roșiile mărunțite, mărarul
tocat, amestecându-se ușor pentr a se îmbina gusturile. Marele avantal al
gătitului în vasul Zepter, este că nu trebuie adăgau niciun strop de apă! Se
pune capacul, se așează din nou la foc mediu, cca. 10 minute până ce
termocontrolul de pe capac, ajunge la zona verde, în funcție de ce cantitate
avem în oală.
Apoi se oprește focul,
se dă vasul deoparte și se lasă cca. 30 de minute, acoperit.
Pot să afirm că fiecare
legumă are gustul ei aparte, fără să-și împrumute gustul ;) plus vitaminele nu
s-au evaporat, prin fierbere!
Poftă bună!
1 Varză călită în vas Zepter
Ingrediente
·
varză nouă,
·
ardei verde 1 bucată,
·
ceapă galbenă 1 bucată,
·
roșie proaspătă 1 bucată,
·
ulei de msăline 2 linguri,
·
sare
iodată,
·
piper proaspăt măcinat,
·
mărar proaspăt 1/2 legătură.
Mod de preparare
Varza pare să aibă o
proprietate deosebită în eliminarea produselor toxice, pe care le obligă să
iasă din ţesuturi. Totodată, varza asigură cicatrizări de bună calitate, prevenind
sechelele.
Această legumă a avut
întotdeauna o asemenea importanţă încât e bine să prezentăm pe larg
proprietăţile ei uimitoare, indicaţiile ei şi modurile de folosire.
Calităţile sale sunt de
necontestat, astfel că varza poate fi folosită cu succes în prevenirea şi
tratarea unui număr extrem de mare de boli, ea fiind o adevărată farmacie
naturală. Ea este bogată în special în provitamina A, vitaminele C şi E,
vitamina B1, vitamina B2, vitamina PP şi în fibre, elemente care asigură
sănătatea celulelor, oligoelemente, varza conţine cantităţi însemnate de
potasiu, calciu, magneziu, fier, cupru, fosfor, sulf.
Varza este o legumă
foarte puţin calorică, ea având în jur de 25 de calorii la 100 de grame de
produs. Glucidele, care furnizează o parte din calorii, sunt constituite în
primul rând din pentosan, glucide parţial asimilabile. În afară de asta, ele
mai conţin zaharoză, glucoză şi fructoză. Protidele, care completează aportul
energetic, sunt prezente şi ele la un nivel ridicat. Bogăţia vitaminică a verzei
trebuie însă subliniată, ea figurând printre legumele cu cel mai mare conţinut
de vitamina C (cele mai bogate sunt foile aflate la exterior). Prin fierbere
însă, se pierde aproximativ 30-40 la sută din conţinutul de vitamina C.
Varza este, de asemenea,
foarte bogată în vitamina E: 2-7 miligrame la 100 grame, ceea ce constituie un
adevărat record pentru o legumă, 200 de grame de varză consumate zilnic
acoperind necesarul zilnic de vitamina E. 200 de grame de varză acoperă
necesarul zilnic de vitamina A. Provitamina A (sau carotenul, care se
transformă în vitamina A în organism) este şi ea foarte bine reprezentată,
astfel că o porţie de 200 de grame de varză acoperă necesarul zilnic de
vitamina A. Vitaminele din grupa B sunt şi ele foarte bine reprezentate: B1,
B2, B3, B5, B6, B9, adică toate cele care constituie grupa anticanceroasă.
Folosind vasul Zepter
pentru prepararea verzei, se vor păstra toate valorile nutritive și vitaminele,
în stare naturală, nedistrugându-se prin fierbere și evaporare.
Acum să trecem la
treabă. Ceapa, ardeiul și morcovul se curăță, se toacă mărunt și se pun în
vasul Zepter, rece, la călit cu 2 linguri de ulei de măsline, cca. 2-3 minute,
acoperit, până ce acul indicator de la termocontrol ajunge pe zona verde (sau
dacă iese abur), fără niciun pic de apă. Apoi se ridică capacul, se adaugă
varza tocată fideluță, măratul tocat mărunt și felii de roșii. După cum ați
sesizat, nu am adăugat niciun strop de apă!!! Se asezonează de sare,
piper , apoi se acoperă, se lasă la foc mediu, cca. 15 minute,
până ce acul indicator de la termo control ajunge în ultima parte a zonei
verzi, deoarece vasul a fost umplut la capacitatea maximă. În acest moment se
stinge focul și se lasă acoperit cca. 30 de miute, deoarece fierberea continuă.
Varza călită în vasul Zepter, are o un gust deosebit, plus că îți păstrează
valorile nutritive. Eu am servit simplă, dar Zmeilor a trebuit să le aduc un
adaos de cârnați țărănești, de data asta fierți în apă;).
Porumb copt-fiert la Zepter
Porumb copt-fiert la Zepter
- porumb
de lapte ( adică pentru fiert) 4 știuleți,
- vas
Zepter 2,7 l.
Mod de preparare
Porumbul este consumat
peste tot în lume, fiind bogat în nutrienți și aducând multe beneficii
sănătății.
O cupă de boabe având
cam 19% fibre, din necesarul zilnic al unei persoane și cca. 24% din necesarul
zilnic de vitamina B5.
Beta-criptoxantina, un
carotenoid cu proprietăți antioxidante puternice, care se găsește și în
portocale, papaya, ardei grași sau mandarine, este în cantități mult mai mari
în porumb. Porumbul conține și o fitochimicala numită luteină, vitamină C și E.
Previne demența, diabetul,
hipertensiunea și cancerul. În ceea ce privește mineralele,el oferă fier,
potasiu, fosfor, magneziu, zinc, cupru și mangan. Fibrele sale ajută să prevină
constipația și cancerul colorectal.
Antioxidanții
neutralizează efectul radicalilor liberi care altfel pot provoca tumori.
Beta-criptoxantina previne cancerul pulmonar, în timp ce luteina întârzie
pierderea acuității vizuale. Boala Alzheimer este și ea prevenită, vitamina C
întărește sistemul imunitar și previne infecțiile, în timp ce vitamină E are proprietăți
anti-îmbătrânire.
Tiamina îmbunătățește
memoria, funcțiile cognitive și sănătatea nervoasă, și dă energie, metabolismul
funcționând în parametri normali.
Fosforul menține o
creștere normală, o bună funcționare a rinichilor și oase puternice.
După ce am aflat aceste
lucruri despre banalul știulete de pormub, am pornit la treabă;)
Porumbul de lapte se
curăță de frunze și mătasea de proumb, se așează în vasul Zepter din dotare, se
acoperă cu capacul, se dă la foc mic, cca. 10 minute, până ce acul indicator de
la termocontrol ajunge în zona verde, apoi se oprește focul și se dă vasul
deoparte. Atenție e posibil ca primii știuleți să iasă copți, fierți;) Nu-i
bai, sunt la fel de buni;) ca cei consumați pe faleza de la Marea Neagră;) doar
că nu s-a consumat energie mai deloc și toate vitaminele au rămas în porumb;),
nu s-au pierdut în apa de fierbere. După prima rundă, nu se așteaptă ca vasul
să se răcească complet, se adaugă o nouă tură de știuleți, dar de această dată
se lasă doar cca. 5 minute, la foc mediu, apoi se oprește focul;) Poftă bună!
Budincă de paste cu dulceața de morcovi coaptă în vasul Zepter
Budincă de paste cu dulceața de morcovi coaptă în vasul Zepter
Ingrediente
- paste
fusilli de la Amway cca. 300 g,
- brânză
Cevafin de la Delaco cca. 250 g,
- telemea
de oi cca. 100 g,
- ouă
3 bucăți,
- dulceață
de morcovi a la Panacris (vezi rețeta
aici:http://www.bucataras.ro/retete/dulceaa-de-morcovi-41081.html) cca.
300 g,
- sâmntână
cca. 100 g,
- coaja
de la 1 lămâie
Mod de preparare
Pastele se fierb
conform indicațiilor de pe ambalaj. Între timp se amestecă brânza cu telemeaua,
smântâna, ouăle, dulceața de morcovi( rețeta aici: http://www.bucataras.ro/retete/dulceaa-de-morcovi-41081.html)
și coaja de lămâie. După ce s-au fiert pastele, se scurg de apă și se amestecă
cu amestecul de brânză. Vasul Zepter rece, se tapetează cu foaie de pergament,
se pune budinca de paste, se acoperă cu capacul, se pune la foc mediu cca. 10
minute, până ce acul de la termocontrol ajunge în zona verde. Se oprește focul,
apoi cam la 5 minute se ridică capacul, se sterge cu un șervețel absorbant
aburul format pe capac. După cca. 25 de minute, budinca e gata. Se servește
caldă sau rece cu adaos de dulceață de morcovi după gustul fiecăruia. Poftă
bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu