PRĂJITURĂ RĂSTURNATĂ CU PORTOCALE
În luna
ianuarie gazda provocării Cutia misterelor -
Mistery box challenge, provocare inițiată de Cerasela
Badr El-Din, a fost minunata și buna prietenă Simona
Georgescu, cu al ei minunat blog: http://pumpkinmona.blogspot.ro/2016/01/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html.
Intr-un final am reușit să aduc și un dulce minunat. Multumesc http://www.reteta-video.ro/retete/prajitura-rasturnata-cu-fructe-portocale-caramelizate.html,
pentru inspirație.
INGREDIENTE:
Ouă 5 bucăți,
Unt grăsime 85% 200 g,
Făină albă de grâu 200 g,
Zahăr tos 200 g,
Apă de trandafiri 1 linguriță,
Amestec de ghimbir și portocale DeLuxe ½ linguriță,
Sare iodată 1 praf,
Esență de vanilie ½ fiolă,
Portocale 2 bucăți,
Zahăr tos pentru caramelizat 100 g,
Miez de nucă cca. 50 g.
MOD DE PREPARARE:
Portocalele spălate foarte bine cu apă fierbinte și oțet, se taie felii
subțiri. Acestea se așează într-o tavă termorezistentă, se presară cele 100 g
de zahăr tos pentru caramelizat și miezul de nucă, apoi se introduce tava în
cuptorul preîncălzit, pentru cca. 10 minute, la 160 grade, până ce se
caramelizează portocalele și miezul de nucă.
Între timp, într-un vas înalt se amestecă ouăle, cu zahărul, mix-ul de
ghimbir și portocale, apa de trandafiri, esența de vanilie și se mixează până
ce se obține o cremă albicioasă și voluminoasă. Cu cât se mixează mai mult
aluatul cu atât va fi mai pufos. Untul topit și un pic răcorit se adaugă în
crema de ouă, mixându-se ușor până ce se înglobează, apoi se adaugă făina
cernută, amestecându-se ușor de jos în sus, până ce se omogenizează.
Tava cu portocalele caramelizate se scoate din cuptor, atenție dacă
portocalele sunt prea zemoase, se scurge zeama obținută și se introduce tava
din nou la cuptor, până ce feliile devin aurii.
Aluatul obținut se toarnă peste portocalele și nucile caramelizate, se
scutură tava, ca aluatul să se așeze bine, apoi se dă la copt cca. 30 de minute
la 180 grade.
După ce trece testul scobitorii, prăjitura se scoate din cuptor,
apoi fierbinte, să răstoarnă pe o farfurie, mai mare decât diametrul tăvii.
Atenție, farfuria se așează deasupra tăvii, se ține strâns cu ambele mâini, mâinile
să la aveți protejate cu mănuși sau prosop de bucătărie, apoi se răstoarnă tava
brusc, pe farfurie, se ridică tava ușor, apoi se lasă prăjitura să se răcească
complet.
Înainte de servire se pudrează cu zahăr farin. Spor și poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu