luni, 25 ianuarie 2016

PASTRAMĂ DIN MUȘCHIULEȚ DE PORC

PASTRAMĂ DIN MUȘCHIULEȚ DE PORC



Am tot savurat rețete de mezel preparat în casă. Am salvat rețetele, le-am listat, trebuie doar să achiziționez doar materia de bază, adică, carnea :D restul ingredintelor sunt mereu prezente în dulapul cu mirodenii, dar mereu carnea se achiziționa pentru altfel de preparate. Când am cumpărat carne pentru grătar, am vrut mușchiuleț, dar la măcelărie nu avea decât unul :D, cum să împart ,vorba aceea un ”pai la trei măgari”, am decis că mușchiulețul va deveni mezel, iar pentru masa de prânz din aceea zi, am trecut la ceafă de porc. Ei, acum având materia primă, am început căutarea prin rețetele salvate, cea mai la îndemână mi s-a părut a Liei, dar din grabă și necitind rețeta până la capăt, am pornit-o greșit de la început. Într-un final ”am dres busuiocul” și a ieșit ceva tare bun ;) Întradevăr un pic cam dulceagă, data viitoare reduc zahărul și mierea. P.S. Asta am văzut în final că a recomandat și Lia. Deci ”vorba lungă sărăcia omului”, să trecem la treabă;)

INGREDIENTE:

Mușchiuleț de porc 1 bucată,
Pentru marinadă:
Sare iodată 2 linguri,
Frunză de dafin 2 bucăți,
Zahăr tos 1 ½ linguri,
Enibahar boabe 1 linguriță,
Amestec de Piper de la Kotany, (roșu, verde, alb, negru, coriandru) 1 linguriță,
Usturoi o căpățână,
Apă 1 ½ un pahar,
Miere de albine 1 ½ linguri,
Ulei de măsline 2 linguri
Sos de soia 1 linguriță,
Boia ardei dulce 1 lingură,.
Pentru crustă:
Ulei de măsline 2 linguri,
Miere de albine 1 lingură,
Boia de ardei dulce 1 lingură,
Cimbru ½ linguriță,
Tarhon ½ linguriță,
Sos de soia 1 linguriță.

http://gdero.hit.gemius.pl/_%5bTIMESTAMP%5d/redot.gif?id=nLg6uMSYk1vClR3eZ5NnwJRMHPvGNIekcwm.VbJOoQf.I7/fastid=efctzunkflglbqntydbakbiefijk/stparam=xoeemrrflt
MOD DE PREPARARE RETETA:

Se face o marinadă din toate ingredientele enumerate mai sus. Se pune mușchiulețul la marinat în amestec și se lasă la rece, acoperit de marinadă 48 de ore.






După cele 48 de ore, se scoate carnea din marinadă se curăță de bobae și mirodenii, atenție nu se spală cu apă, doar se tamponează cu un prosop din hârtie de bucătărie. Între timp se face un sos din ingredientele de mai sus, se ung bucățile de mușchiuleț cu sosul obținut, apoi se leagă cu ață de bucătăerie strâns, ca să se obțină o bucată cât de cât mai uniformă.






  Apoi se pun într-un vas termorezistent, se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la gătit în cuptorul preîncins, cca. 20 de minute la 180 grade.





După cele 20 de minute, se descoperă mușchiulețul, se unge cu sosul obținut din când în când, lăsându-se la gătit cca. 40 de minute la 150 grade, până ce se rumenește bine.
Apoi se scoate tava din cuptor se lasă la răcit cca. 10 minute, apoi se scot ațele și se poate servi imediat sau a doua zi. 



Atenție, sfatul Liei, tăiați doar cât mâncați. Spor și poftă bună!


Un comentariu:

Lubita Iancu spunea...

Mmm,ce bun trebuie sa fie dar mi se lungeste limba pana este gata!!

Trimiteți un comentariu