miercuri, 25 noiembrie 2015

OMLETA DE SÂMBĂTĂ DIMINEAȚĂ

OMLETA DE SÂMBĂTĂ DIMINEAȚĂ



Hahaha, n-am mai venit de multișor cu rețete reciclate ;) Citiți, preparați și savurați;) Sincer, e o rețetă ce am învățat-o din spusele lui TataZmeu, acum 23 de ani, când mi-a povestit cu ce bunătăți îl ospăta bunica lui în copilărie ;) La mine în familie, adică în copilărie :D, n-am pomenit așa ceva :D Cartofii prăjiți își au rostul lor, iar omleta e alt fel :D Dar i-am molipsit și pe părinții mei ;) Combinația 3 în 1, s-a dovedit bunăăăă;)   Nu știu de ce nu v-am adus până acum rețeta asta :(, aaaa, ba da, știu, pentru că nu am timp să pozez farfuria finală, mereu se epuizează instant ;) De data asta, n-am dat alarma cu clopoțelul, (Am 3 clopoțele cu sunete diferite: unul ptr mic dejun, altul ptr prânz și al treliea ptr cină;)))) că masa e servită:D Întâi, am pozat, apoi am clopoțit ;) Hai, că v-am amețit, o rețetă simplă, reciclată, dar cu multe amintiri în spate! ;) 

INGREDIENTE:

Ouă 8 bucăți,
Cartofi prăjiți cca. 300 g,
Bacon cubulețe 125 g,
Ceapă verde 1 legătură,
Telemea rasă cca. 50 g,
Ulei de rapiță pentru prăjit

MOD DE PREPARARE:


Intr-o tigaie, eu folosesc Doubleta, se pun cca, 2 linguri de ulei la încins. Se adaugă cartofii ”resturile” de cartofi prăjiți, de vineri :d, [noi, vinerea avem  zi de cartofi prăjiți, Asta pentru că gătesc Zmeișorii ;), cu diverse adaosuriJ (cârnați, ceafă, cotlet, pui)], mereu prepar mai mulți, ca să rămână ptr omleta bogată de sâmbătă;), baconul cubulețe și ceapa verde tăiată mărunt, lăsându-se la gătit, acoperit cca. 3-4 minute.

 Între timp se bat ouăle energic cu un praf de sare și se adaugă peste ingredientele din tigaie, lăsându-se la gătit cca. 5 minute acoperit, apoi se întoarce omleta, în cazul meu tigaie, ca să se rumenească pe ambele părți.



 Omleta se porționează, și se serveșete cu salată/murături de sezon, cu pâine Zmeișorii, în cazul meu, fără ;) Spor și poftă bună!


duminică, 22 noiembrie 2015

PRĂJITURA DOBOȘ

PRĂJITURA DOBOȘ


O nouă provocare! De data asta dulceeeee, competiția: Rama Maestro, Redescoperă dulciurile copilarieihttp://www.prajituria.ro/prajituria-copilariei/?ref=header-menu
Ei, grea provocare, primul gând a fost prăjitura Doboș, apoi Budapesta, sau cum i se mai spune, prăjitura Televizor ;), pe locul trei a fost Albinuța cu foi cu miere, în continuare nuci umplute, prăjitura Japoneză, Jerbo, Retezat, foi Lica umplute cu cremă caramel și multteee alte bunătăți. După un astfel de clasament, am luat caietul cu rețete, început în 1993 (după ce a venit pe lume primul Zmeișor!), și supriză Prăjitura Doboș, era nr. 2.
Cărțile au fost făcute! Prima idee, a ajuns fruntașă. Am început cu avânt, dar când am ajuns la copt foile, am avut ceva peripeții, așa că am sunat-o pe mama pentru ajutor ;) Mi s-a terminat hârtia de pergament, nu aveam timp și nici vreun vehicul, pe aproape că să ajung la un magazin. După indicațiile mamei, am trecut la forma clasică, tava unsă cu ulei, și foaia scoasă imediat după coacere, cu un cuțit lung și subțire, pe un blat din lemn.  No gata cu vorbăria, să trecem la treabă!

INGREDIENTE:

PENTRU FOI:

Ouă mari 6 bucăți,
Zahăr tos 170 g,
Sare iodată 1 praf,
Zeamă de lămâie de la ½ bucată,
Făină de grâu albă 170 g,
Zahăr vanilinat 1 plic,
PENTRU CREMĂ:
Ouă mari 4 bucăți,
Zahăr tos 200 g,
Ciocolată neagră 200 g,
Rama Maestro cu savoare de unt 250 g,
Pudră de cacao neagră 50 g.

PENTRU CARAMEL:

Zahăr tos 1 cană,
Unt pentru uns foaia de pergament și cuțitul cu care se va tăia caramelul.

MOD DE PREPARARE:



Foile:
 Albușurile se bat energic, cu un praf de sare și zeamă de la o jumătate de lămâie până ce se obține o spumă tare. Gălbenușurile se amestecă cu zahărul tos, zahărul vanilinat, energic, până se obține o cremă fină și spumoasă, apoi se adaugă făina cernută și se amestecă ușor până se înglobează și se obține un aluat omogen.






Foaia de copt se decupează pe măsura, fundului tăvii, ce o folosim pentru coacerea foilor. Aluatul se pune cu polonicul, apoi se întinde cu spatula de cofetărie, astfel încât să fie egal și unfiorm, pentru tava mea, am folosit cca. 3 polonice, pentru fiecare foaie.  Se introduce tava la copt, în cuptorul preîncins, ptr maxim 5 minute, la 180 grade, nu mai mult că este foarte subțire și se ”bronzează repejor”. Din aluatul obținut, s-au obținut 4 foi, ce apoi le-am înjumătățit. Foile se taie pe jumătate imediat ce au fost scoase din cuptor, apoi se lasă la răcit, doar când s-au răcit complet se desprind de pe foaia de copt.





Crema:
Ouăle se amestecă cu zahărul tos, zahărula vanilinat într-un vas special de fiert lapte, cu pereți dubli, în interiorul cărora se adaugă apă, sau pe Bain-Marie, până ce se dizolvă zahărul și se îngroașe ca și o budincă.
 Între timp se topește ciocolata, tot de Bain-Marie. 
Se amestecă cele două compoziții, se mai lasă pe foc cca. 3 minute, amestecându-se continuu, aopi se lasă la rece. 
Untul la temperatura camerei se bate energic, se adaugă pudra de cacao, apoi crema de ouă și ciocolată, câte o lingură, rând pe rând până se obține o cremă pufoasă, apoi se lasă la rece cca. 10 minute.



Caramelul:
Zahărul se pune la topit într-un ibric cu fundul dublu, amestecându-se ușor. Atenție zahărul se caramelizează până ce ajunge la o nunanță aurie;)
Cea mai frumoasă foaie, se porționează dinainte, am ascultat, sfatul Timeei ;) se unge foaie de pergament cu puțin unt, apoi se toarnă caramelul și se întinde repede cu cuțitul uns cu unt, data viitoare voi lasă mai depăratate feliile :d, să nu se unească între ele ;)   



Montarea:
Se umplu cele 7 foi cu cremă în strat subțire, asta ca să ajungă crema și pentru decor. Se unge și foaia 7 cu un strat de cremă, apoi se pun ușor feliile cu glazura de caramel. 






Se ornează și decorează după imaginația fiecăruia. Se dă la rece ptr minim 2 ore înainte de servire. Vă asigur că prepararea în sine nu e complictă, doar timpii de preparare sunt prea lungi:D Așa că va trebuie cel puțin 2 zile pentru prepararea acestei minunății ;)








TOCHITURĂ DE PORC

TOCHITURĂ DE PORC



Provocarea minunată @Traditie si gastronomie romaneasca inițiată  de  Gina Bradea, mai bine zis:http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre, este găzduită în această lună de Cretu Veronica și blog-ul ei minunat blog:

Vera ne provoacă să gătim Tochitură;). E un fel minunat, cu multe ingrediente de gustul Zmeișorilor. O rețetă tradițională ca la bunica sau mama, nu am, deoarece am descoperit acest fel de mâncare, doar când am ajuns să locuiesc în Regat, adică răgățime ;). Inițial am trăit cu impresia că e un fel de mâncare ”reciclată”, adică a mai rămas un pic de fritptură, un pic de cârnați, bacon și măruntaie și prin frigider, le combini, le dai un pic în colocot să se împreuneze gusturile și gata. Dar pentru această provocare, m-am documentat și mi s-a dat peste cap, toată teoria mea:D. Tochitur e un fel întradevăr special, ce se prepară deobicei după ce se taie porcul. M-am insiprat din cărțile minunate ale lui  Radu Anton Roman unde am găsit ceva minunat și apetisant. Așa că să lăsăm poveștile și să trecem la treabă.

INGREDIENTE:

carne de porc mai împănată cca. 1000g,
ficat de porc cca. 300 g,
cârnați afumați de casă cca. 300 g,
bacon bucățele 125 g,
untură de porc 2 linguri,
sare iodată,
piper proaspăt măcinat,
cimbru măcinat,
foaie de dafin 1 bucată
boia dulce de ardei.
Pentru servire:
Mămăligă,
Ou de găină,
 Brânză de oi rasă.

MOD DE PREPARARE:


Într-un vas cu fundul gros, tip ceaun, ar fi ideal, eu m-am folosit de Laurențiu-Ionel, mulitcooker-ul Phillips, se pune la încins untura, se adaugă ficatul tăiat cubulețe, se perpelesc puțin, apoi se adaugă carnea tot cubulețe, de aceea se numește tochitură, că să nu te folosești de cuțit să tai carnea, se amestecă, apoi se acoperă și se lasă la foc mic, cca. 60 de minute, se asezonează de piper, cimbru și boia, foaia de dafin, amestecându-se din când în când. Atenție nu se adaugă apă, și sare, carnea de porc lasă suficient lichid și grăsime. 




După ce s-au gătit cubulețele de carne, se adaugă feliile de cârnați și baconul mărunțit, se mai lasă la fiert cca. 15 minute pentru a se combina gusturile. 






La sfârșitul gătirii, se asezonează de sare, dacă mai e nevoie, cârnații și baconul au destulă sare. Tochitura se servește fierbinte, acompaniată de mămăligă, un ou ochi și brânză rasă, alături de murături de sexon. Spor și poftă bună!