duminică, 27 septembrie 2015

ZACUSCĂ CU CIUPERCI

ZACUSCĂ CU CIUPERCI


Provocarea @Traditie si gastronomie românească propusă de  Gina Bradea, mai bine zis:  http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre, continuă. Luna aceasta e găzduită de http://liligospodini.blogspot.ro/2015/09/traditie-si-gastronomie-romaneasca.html, ce ne propune ca temă: ”Toamna și darurile ei!” și ne îndeamnă să pregătim ”conserve, muraturi, prajituri, ciorbe, dar si alte bunatati cu legumele si fructele ce le culegem toamna.”
După o minunată plăcintă cu dovleac, o salată mixtă de legume pentru iarnă, aduc și o varianată de zacuscă cu ciuperci, recunosc e prima oară când schimb rețeta clasică de zacuscă și adaug ciuperci. Sper că o să vă placă ;) Noi, deja am devorat un borcănel ;) 



INGREDIENTE:

Vinete 20 kilograme,
Ardei capia 10 kilograme,
Bulion de roşii 6 litri,
Ceapa albă 2 kilograme,
Ciuperci pleurotus 1,5 kg,
Ulei 2 litri,
Foi de dafin,
Piper boabe,
Sare iodată grunjoasă.

MOD DE PREPARARE:

Vinetele se coc pe grătar la foc de lemne. Se curăţă şi se lasă la scurs. Cu ardeii capia se procedează la fel, doar ca ei se pun intr-un vas cu capac, se presară sare, se lasă acoperit cca. 30 de minute. Apoi se curăţă de coajă, codiţe şi seminţe, folosind cât mai puţin apa. 








 Între timp se curăţă ceapa, se toacă mărunt şi se pune la călit în 500 ml. de ulei. Ciupercile pleurotus  se spală, se curăță apoi se taie felii subțiri. Când s-a albit ceapa se adaugă, feliile de ciuperci și se lasă la călit cca. 10 minute la foc mediu, neacoperit. 




Apoi se adaugă ardeii  curăţaţi şi tocaţi mărunt. Se lasă se dea în clocot, apoi se adaugă vinetele scurse şi tocate. Se adaugă restul de ulei, bulionul de roşii, se asezonează de sare, se adaugă foile de dafin şi boabele de piper după gust. 






Se lasă la fiert la foc mic sau în cuptor pentru cca.4  oeă, până cand se ridică uleiul la suprafaţă.




Zacusca se pune în borcanele sterilizate în prealabil în cuptorul încălzit. Se lasă la dunst cald până a doua zi. 






Apoi se etichetează și se depozitează în cămară. Spor și poftă bună!


P.S. Mi-au ieșit 17 borcane de cca. 400 g și 5 borcane de cca. 800 g ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu