luni, 21 septembrie 2015

SALATĂ MIXTĂ CU LEGUME PENTRU IARNĂ

SALATĂ MIXTĂ CU LEGUME PENTRU IARNĂ



Provocarea @Traditie si gastronomie romînească propusă de  Gina Bradea, mai bine zis:  http://pofta-buna.com/traditie-si-gastronomie-romaneasca-2/ ce ne propune și îndeamnă să gătim românește și să descriem tradițiile și obicieiurile noastre, continuă. Luna aceasta e găzduită de http://liligospodini.blogspot.ro/2015/09/traditie-si-gastronomie-romaneasca.html, ce ne propune ca temă: ”Toamna și darurile ei!” și ne îndeamnă să pregătim ”conserve, muraturi, prajituri, ciorbe, dar si alte bunatati cu legumele si fructele ce le culegem toamna.”
După o minunată plăcintă cu dovleac, am intrat în teritoriul conservelor, ce vor fi savurate de-a lungul lunilor reci de iarnă. După o raită în mediul virtual după o rețetă ușoară, am apelat tot la caietul vechi de rețete, care stă cam stingher în biblioteca din bucătărie. Sper că o să va placă salata mixtă de legume pentru iarnă, vă asigur că e cea mai ușoară variantă.

INGREDIENTE:

gogonele verzi și pârguite 2 kg,
ardei kapia 2 kg,
gogoșari 2 kg,
castraveți mai mărișori 2 kg,
ceapă galbenă 1 kg,
conopidă 1 kg,
morcovi 1 kg,
țelină rădăcină cu tije 2 bucăți,
sare neiodata (de murături) 300 g,
oțet 300 ml,
zahăr 300 g,
boabe enibahar,
semințe de muștar,
boabe de piper,
hrean 2 rădăcini,
foi de dafin,
mărar uscat.

MOD DE PREPARARE:


 Legumele se spăla, se curată ( de semințe, cotoare, de coajă etc.) se dau pe rindea ( eu am folosit Robotul, în 10 minute nu am avut ce face;) ). 









 
Tijele de țelină se păstrează întregi. Conopida se desface buchetele mici și se adaugă la legume. Oțetul, zahărul și sarea se amestecă energic, adăugându-se peste amestecul de legume, se amestecă ușor și se lasă de seară până dimineață. A doua zi se așează amestecul de legume în borcane (curate, uscate și răcite) cu amestecul de legume. în fiecare borcan se pune 1 boabă enibahar, câteva semințe de muștar, boabe de piper, foaie de  dafin, mărar uscat, tije de țelină și o bucată de hrean.




 Borcanele se închid ermetic și se așează cuminți în cămară, până la iarnă. Poftă bună! 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu