sâmbătă, 18 aprilie 2015

SARAMURĂ CU SCRUMBIE DE LA DUNĂRE

SARAMURĂ CU SCRUMBIE DE DUNĂRE



Au tot vorbit la TV zilele astea de scrumbia minunată de la Dunăre, îi spuneam lui soțului meu Gabi, că pește din ăsta încă n-am mâncat, am tot cerut când am fost la mare, chipurile îl aveau în meniu, dar nu pentru perioada de vară. ( Așa că Gabi, adică TataZmeu s-a dus la ”pescuit” și m-a liniștit .  L-am curățat, l-am dat cu sare, i-am băgat în burtă rozmarin și lămâie așa am văzut la Vladimir Darok, alias Motan laOale pe Bucătăraș.ro, și așteaptă cuminte grătarul.  Azi i-a venit sorocul;) Tare bun, deși are multe oase, dacă e gătit bine nu se mai simt. Alături am preparat repejor o mămăliguță și o zeamă de saramură, și asta e premieră:d Una peste alta totul a fost minunat. Vă aduc rețeta de începător în ale saramurii de pește;)

INGREDIENTE:

Scrumbie de Dunăre 4 bucăți cca. 1000 g,
Sare iodată,
Rozmarin proaspăt 4 crenguțe,

PENTRU SARAMURĂ:

Ardei kapia 2 bucăți,
Ceapă galbenă 3-4 bucăți,
Ardei iute verde 1 bucată,
Ceapă verde 3-4 fire,
Usturoi verde 2-3 fire,
Foaie de dafin 1 bucată,
Mix de piper (alb, roșu, negru, coriandru) 1 linguriță,
Sare iodată,
Pătrunjel verde ½ legătură,
Leuștean verde 1 fir,
roșii cubulețe ½ conservă de la SunFoodfructesi legume.ro

MOD DE PREPARARE:

Peștele se curăță de solzi și intestine, se sărează pe interior și exterior, apoi se pune câte o crenguță de rozmarin în burta peștelui, și se lasă la rece, în frigider, acoperit într-un vas până a doua zi, sau minim 3 ore.




Peșetele se curăță de sarea în exces, apoi se crestează pe toată suprafața lui, asta ca să se prăjească și oasele bine :d, se coace pe grătar. 
Între timp se prepară saramura. Legumele se curăță se toacă mărunt, ideal ar fi fost să fie gătite pe grătar, dar n-am avut loc, așa că le-am copt în DryCooker;) bune și așa;)


După ce s-au rumenit legumele, se transferă într-un vas, se adaugă apă, cca. 1000 ml., se asezonează de sare piper și foaie de dafin, se lasă la clocotit cca. 5 minute, după primul clocot, apoi se adaugă verdețurile tocate mărunt și se oprește focul. 
Se lasă acoperit până ce se servește lângă pește și un pui de mămăligă. Spor și succes!






2 comentarii:

Maria Udrea spunea...

Ce-mi place cum arata scrumbia ta, ce culori, ce prezentare!

Cristina Iuliana Pana spunea...

Multumesc Maria :-* Fuse și se duse :D tare bună a fost ;)

Trimiteți un comentariu